Wijngaard 'Villa Hehum'Een ruim aantal jaren zaten we met een stuk grond in “onze maag”. Het stuk dat vroeger dienst deed als camping is niet meer rendabel omdat de wintercamping aan de andere zijde van de dijk is verkocht en het te kostbaar is om aan de huidige hygiëne eisen te voldoen. De toilet-, was- en douche- faciliteiten behoren mobiel te zijn i.v.m. het regelmatig terugkomende hoge water.
Na enige jaren te hebben geëxperimenteerd met schapen zijn we op het idee gekomen om er een wijngaard te beginnen. Na veel onderzoek en bezoeken aan Nederlandse en buitenlandse wijngaarden zijn we tot de conclusie gekomen dat het zeer goed mogelijk is en dat de ligging uitermate gunstig is.

De wijngaard – bodem en ligging:


De 980 stokken staan op onderstam SO 4, deze zorgt voor een hogere vruchtbaarheid, een krachtige groei en een vervroegde oogsttijd. SO 4 is vooral geschikt op zeer vruchtbare en vochthoudende grondsoorten zoals deze vaak te vinden zijn langs de rivier. Tevens kan deze onderstam tegen een hoger gehalte kalk in de bodem wat wel nodig is bij de hoeveelheid puin die in de grond te vinden is. Dit puin is op zich gunstig omdat het zorgt voor een uitstekende drainage waardoor de bodem sneller droog en warm is.
Het water is ideaal omdat dit in het voorjaar door middel van nevel zorgt dat nachtvorstproblemen minder voor zullen komen. In het najaar (september en oktober) geeft het water warmte af waardoor de druiven beter rijpen en het microklimaat in de wijngaard beter geschikt is voor wijnbouw. De dijk en de omringende beplanting zorgen voor een afdoende beschutting tegen koude wind. De ligging van de stokken is mooi op de zon en de rijen staan in oost-west richting. Hierdoor waait er regelmatig wat wind door de rijen zodat ze sneller opdrogen na regen. Het perceel heeft een lichte glooiing richting water van 5 tot 10 % zodat er haast van een wijnhelling gesproken kan worden. Al met al heeft de wijngaard een gunstige ligging gelijk aan de wijngaarden langs de moezel en de rijn.

Wijnproeverijen en rondleidingen


Wat een uit de hand gelopen hobby allemaal kan veroorzaken... Wijnen nemen in "de Engel" en wel zeer bijzonder plaats in. Zo is onze wijngaard in Dodewaard de eerste wijngaard van de Betuwe, hebben we diverse opleidingen gevolgd en natuurlijk duizenden wijnen geproefd. Graag willen wij u meenemen in de wereld van wijn en organiseren wij met liefde uw wijnproeverij en geven we met trots een rondleiding door onze wijngaard en wijnkelder.